Verzekering-stress


Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het grote circus rondom het switchen -of niet switchen- van zorgverzekeraar ook weer aan de gang is.

zorgverzekering-eigen-risicoAan het einde van het jaar is het goed om na te denken over je vaste lasten. Onderdeel hiervan is de zorgverzekering. Vanwege de vele reclames die je voorbij ziet komen op televisie en folders op je deurmat zijn veel mensen er in deze periode bewust mee bezig. Gelukkig maar, want een kritische blik op je zorgverzekering kan er voor zorgen dat je het volgende jaar niet voor financiƫle verassingen komt te staan en wellicht wat geld kunt besparen.

We zullen hier niet te diep in gaan op of je nou wel of niet een aanvullende tandartsverzekering moet hebben of een vergoeding voor een gezichtsbehandeling met vogelpoep in een spa in New York (echt waar, zie: http://shizukany.com/services/skin-care/the-geisha-facial), maar het vooral even hebben over de verzekering voor fysiotherapie.

Eerst leggen we even kort uit hoe het nu zit met de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Deze is vrij beperkt en hangt af van uw leeftijd en de vraag of u een aandoening heeft die op de lijst van ‘chronische aandoeningen’ staat, zie: http://wetten.overheid.nl/BWBR0018492/geldigheidsdatum_28-10-2014#Bijlage1.

Jonger dan 18 jaar
Ben je jonger dan 18 jaar, dan wordt per indicatie de eerste 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering, mocht het nodig zijn dan kunnen daar nog eens 9 behandelingen bij op komen. Ben je jonger dan 18 jaar en heb je een chronische aandoening, dan worden al je behandelingen volledig vergoed.

Ouder dan 18 jaar
Ben je ouder dan 18 jaar, dan is de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering beperkt. Als je last hebt van urine incontinentie dan krijg je 9 behandelingen voor bekken-fysiotherapie vergoed. Heb je een aandoening van de chronische lijst, dan komen de eerste 20 behandelingen voor eigen rekeningen of vanuit een eventuele aanvullende verzekering en worden alle behandelingen na de 20e behandeling vergoed.
In beide bovenstaande gevallen moet je echter wel eerst je eigen risico betalen, mits je deze nog niet kwijt was aan andere zorg.

Zie http://www.defysiotherapeut.com/wat_is_verzekerd_vanuit_de_basisverzekering_2015.pdf voor een duidelijk stroomschema van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, KNGF.

Wel of geen aanvullende verzekering?
De behoefte voor een aanvullende verzekering verschilt uiteraard per persoon. Wat betreft fysiotherapie, zijn er duidelijke gevallen waarin het in ieder geval verstandig is om je aanvullend te laten verzekeren:

robbenSporters: Van topsporters die dagelijks aan het trainen zijn tot amateurvoetballers die alleen op zondagochtend tegen een bal trappen op een knollenveld, voor elke sporter is het belangrijk een goede zorgverzekering te hebben. Je loopt een hoger risico op blessures wanneer je sport, en wanneer je een blessure op loopt en je krijgt geen vergoeding voor fysiotherapie, kan dit een flinke financiƫle tegenvaller betekenen.

Eerdere klachten: Mensen die al eerder lichamelijke klachten hebben gehad, of vaker last hebben van klachten aan het bewegingsapparaat, en dus wellicht ‘blessure-gevoelig’ zijn (denk Arjen Robben) doen er uiteraard ook goed aan om ervoor te zorgen dat ze fysiotherapie behandelingen vergoed krijgen. Helaas lijken sommige mensen van glas gemaakt, waarbij anderen onbreekbaar zijn. Neem dit jezelf niet kwalijk, sommige mensen hebben nou eenmaal een verhoogd intrinsiek risico op het oplopen van blessures.

Chronische klachten: ook voor de mensen met chronische klachten is het goed om een aanvullende verzekering te hebben. Dit gezien het feit dat de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening komen of vanuit de aanvullende worden vergoed. Het afsluiten van een verzekering is hierbij financieel voordeliger dan het zelf ophoesten van de behandelingen.

Mensen met goede voornemens: ben jij van plan het in 2015 helemaal anders te gaan doen? Is het plan om 5x per week naar de sportschool te gaan? Ga je een marathon lopen, een berg beklimmen, een stukje van de Tour fietsen of heb je andere spontane sportieve plannen? Hartstikke goed! Echter, het plotseling gaan doen van andere activiteiten brengt de nodige risico’s met zich mee, voorkom deze en zorg ervoor dat je goed verzekerd bent.

Een aantal van bovenstaande voorbeelden lijken natuurlijk vrij logisch en er worden een aantal open deuren in getrapt. Toch is het belangrijk om te vermelden, want elk jaar komen er weer talloze gevallen voorbij van de sporter die een enkel breekt, een timmerman met jarenlange schouderpijn die een pees afscheurt of een beginnend loper die iets te hard van stapel is gelopen door sportieve voornemens, welke dan stuk voor stuk bij het eerste bezoek er achter komen dat er een kostenplaatje verbonden zit aan het ontvangen van zorg en ze niet goed verzekerd zijn om dit kostenplaatje te dekken. Dit wil je uiteraard voorkomen, wees er zeker van dat je je zorgbehoefte goed in kaart brengt, en een verzekering afsluit passend bij deze zorgbehoefte.

Een handige tool die je kan helpen bij het regelen van je zorgverzekering wat betreft fysiotherapie is de checklist van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, zie: http://www.defysiotherapeut.com/checklist_goed_verzekerd_voor_fysotherapie.pdf

Laat commentaar achter